Історія створення шаф-купе

Історія створення шаф-купе  насправді дещо скромна. Перші шафи, як правило, були простими, однак їх функціональність швидко знайшла визнання. Насправді ідея створення таких шаф, які б не займали багато місця, стала настільки популярною в сучасному світі, що вкрай вигідно приписати собі авторство. Тож за “пальму першості” в питанні настільки геніального відкриття борються три країни: Франція, Італія та США. Утім, версія, яку представляють на суд публіки жителі країни-законодавиці мод найстаріша і від того видається більш правдоподібною.  

Отже, версія французька:

Виявляється, ще великий полководець і імператор Наполеон Бонапарт зобов’язував своїх солдатів постійно наводити порядок в особистих речах. Бонапарт тремтів тільки від деякого безладу в жіночому гардеробі. Представники ж сильної половини людства, за його глибокими переконаннями, зобов’язані були мати завжди ідеальний вигляд, особливо солдати.
Своїм військам імператор відводив високу роль: їхній зовнішній вигляд має бути також бездоганним, як і слава Франції. А тому імператор розпорядився: обмундирування не розкидати де завгодно, а акуратно розвішувати на тремпельки і ховати за ширму, благо це дивовижне відкриття вже здійснили китайці, а європейці “підхопили”. А оскільки місця в казармах та інших місцях, де “розквартировувалися” полки, було вкрай мало, то ширми використовували складні. Місця вони займали не багато, транспортувалися легко і виглядали теж дуже естетично. Імператора, загалом, влаштовувало, та й солдати не скаржилися. Достеменно невідомо, як, за французькою версією, звичайні ширми оформилися в сучасні шафи купе. Але цікавіший варіант пропонують американці.

Історія створення шаф-купе, версія американська:

Якийсь каліфорнійський винахідник, ім’я якого не увійшло в історію, одного разу їхав у потязі та звернув увагу на механізм, завдяки якому двері пасажирських купе їздили ліворуч-праворуч, впускаючи й випускаючи пасажирів із “кімнати” і не утискаючи тих, хто йде по вагону. В Америці на той момент уже почалася так звана “житлова криза”, тобто будували типові багатоквартирні будиночки, де місця для життя волелюбним громадянам виділяли мінімум, як то кажуть, в обріз. А через те, що звичайні міжкімнатні двері у відчиненому стані перегороджували половину коридору й іноді заважали гостям, цей самий винахідник запропонував робити “роликові” двері не тільки в поїздах, а й у квартирах. Дверцята пустили “вузькоколійкою”. Механізм був далекий від досконалості. Такі купе врізалися в стіни, жахливо гриміли і часто “сходили зі шляху”. Але місця не займали і тому припали до смаку, з’явилися майже в кожній оселі. І хтось придумав відгородити розсувними дверима невеличку комору і розвішувати там власні речі. Саме так і виникли перші шафи-купе, вважають американці.
Справді, перші шафи з розсувними дверима були виключно вбудованими. Їх розташовували в нішах і прорізах, у які нічого більше вмістити не можна було, і складали туди одяг і побутове начиння.

Італійська версія створення шаф-купе:

Італійська версія створення шаф-купе мало чим відрізняється від американської. Як розповідають темпераментні жителі південної країни, ідея створення шаф-купе завітала до їхніх дизайнерів, які розробляли проекти масового типового житла. В Італії як на дріжджах росли “багатоповерхівки”. Через проектні нюанси там часто виникали невеликі вільні місця, часто в передпокої. Ці “недокімнати” потрібно було якось використовувати, але розміщувати в них звичайні панельні меблі можливостей не залишалося. Ось і вирішили помістити в них полички, а самі ніші закрити від сторонніх очей компактними дверима. Так з’явилася італійська версія шаф-купе.

Інновації та стиль
Історія створення шаф-купе
Шафи Купе Рим Венеціано

У кінці 19 століття та на початку 20 століття шафи-купе стали відомими своєю функціональністю та елегантним дизайном. Особливо вони стали популярними серед верхнього класу, який шукав способи вражати своїх гостей не лише розкішшю одягу, але й розкішшю його зберігання. Та не лише в особистих будинках шафи-купе знайшли своє застосування. Вони також стали популярними в готелях та гуртожитках. Готелі використовували їх для забезпечення комфортного зберігання одягу гостей, а гуртожитки – для оптимізації простору в кімнатах. Сьогоднішні шафи-купе стали справжніми шедеврами дизайну та інженерії. Вони оснащені найсучаснішими технологіями, такими як автоматичні системи відкривання, вбудоване підсвічування, інтегровані датчики безпеки та багато іншого. Від дизайну до функціональності, сучасні шафи-купе задовольняють найвибагливіші смаки. 

Історія створення шаф-купе
Шафи купе LOFT

І ось так шафи-купе, з почесним минулим і сучасним блиском, знайшли свій шлях в історії меблевого дизайну. Сподіваємося що історія створення шаф-купе, приправлена цікавими фактами та короткими історіями, була для вас цікавою і допомогла вам краще оцінити сучасні досягнення у створенні функціональних та естетичних меблів. 

Якщо вам потрібна консультація щодо вибору шафи-купе, зв’язатися з нами можна за номерами телефонів вказаних на сайті а також  написавши нам у Facebook  або Instagram. Менеджери з радістю нададуть вам свою допомогу.