Як вибрати шафу для одягу

Під час оформлення інтер’єру будь-якого стилю постає питання про те як вибрати шафу для одягу, як грамотно організувати зберігання одягу і взуття. Від того, наскільки вдало ви її обрали, залежить і зручність використання – можливість легко знайти й дістати потрібну річ, захистити вміст від пилу та зайвих поглядів, – і зовнішній вигляд кімнати – правильна шафа для одягу не тільки має відповідати стилістиці, вона також може використовуватися для зонування приміщення, візуально звужувати або розширювати його. У цій статті розповімо, як вибрати шафу для одягу, на що звертати увагу і які плюси і мінуси у різних видів.

Основні вимоги до шафи для одягу

– Функціональність – кількість відділів і полиць, їхня висота, зручність використання найважливіші.
– Міцність і екологічність матеріалів – меблі не повинні мати хімічного запаху, покриття повинні бути цілими, без механічних пошкоджень, захищати від проникнення вологи в структуру.
– Надійність і якість збірки – саморізи або клей, спеціальний профіль або цвяхи, інші деталі впливають на те, чи витримає шафа хованки дітей або спробу заховати до неї дещо більше речей, ніж спочатку планувалося. Остання ситуація трапляється майже в кожній родині, тому краще заздалегідь перевірити, наскільки якісні кріплення і фурнітура використовуються.
– Відповідність кімнаті за стилістикою, масштабами, призначенням, потребами господарів – шафа в спальню, вітальню і дитячу має свою специфіку, яка стосується як візуальних рішень, так і розташування відділів і полиць. Занадто велика шафа в маленькому приміщенні не тільки займе багато місця, а й може створити відчуття тиску і психологічного дискомфорту, занадто маленька – не вмістить усе, що потрібно. Важливо враховувати і власні вподобання – хтось носить ділові костюми та романтичні сукні, тому потребує великого відділу зі штангою для плічок, комусь ближче футболки з джинсами, тому акцент ставиться на полицях, а хтось у цій же шафі збирається зберігати документи або колекцію марок, тому планує встановити сейф.

Яких видів бувають шафи для одягу за конструкцією

Розглянемо ці та інші нюанси докладніше. І хоча в одній статті ми не розкриємо всіх секретів як вибрати шафу для одягe, але ви зможете краще зрозуміти себе, сформулювати свій запит і визначитися з критеріями вибору.

– Корпусні – традиційні, із задньою стінкою, бічними, дном і кришкою, фасад складають дверцята. Можуть оснащуватися ніжками або мати єдину опору.
– Модульні системи – колекція з корпусних шаф різних конфігурацій, виконаних у єдиному стилі. Відповідно, з них можна вибрати кілька модулів, які підійдуть для конкретного приміщення з урахуванням його форми, площі, решти обстановки.
– Вбудовані та напіввбудовані – гардеробні. Задньою та/або бічними стінками таких шаф є стіни кімнати, дном і кришкою – підлога і стеля. Встановлюються тільки двері та внутрішнє оснащення (полиці, штанги, шухляди тощо).
Якщо останні зазвичай плануються з дизайнером інтер’єрів під час складання дизайн-проєкту і виготовляються індивідуально, то корпусні та модульні шафи можна як замовити, так і купити вже готові.

Від класики до хайтека. Стилі та кольори

Це можна назвати нульовим кроком: поєднання всіх предметів меблювання за стилістикою – обов’язкова умова для створення комфортного життєвого простору. Тому визначити стилістичний напрям потрібно до того, як ви почнете вибирати оздоблювальні матеріали та меблі. І вже потім розглядати моделі шаф, враховуючи фактуру поверхонь, використовувану фурнітуру, декоративні елементи.
Те саме стосується колірних рішень – чи хочете ви отримати контрастне і динамічне поєднання кольорів, чи обираєте близькі відтінки. Пам’ятайте, що світлі відтінки і дзеркальні поверхні візуально розширюють простір – це можна використовувати, якщо хочеться отримати певний ефект. Динамічний вигляд мають моделі, в яких використовуються контрастні поєднання – наприклад, світлий фасад і темні бічні сторони, ручки або профілі, що виділяються, тощо. Дітям і молоді сподобаються шафи яскравих кольорів. А стримані однотонні меблі з фактурою дерева підійдуть для класичної обстановки.

Куди поставити шафу і якою вона має бути за розмірами?

Для початку виберіть місце. Якщо в плануванні кімнати є ніші, одну з них можна використати для встановлення шафи, якщо ні, спробуйте розглянути кілька варіантів розміщення меблів і визначтеся, який вам здається зручнішим. Перевірте, чи не перегороджує шафа проходи і чи не закриває вікно.

У разі розміщення шафи в ніші її ширина має бути такою, щоб вона ідеально туди встала. В іншому разі визначтеся з розміщенням меблів і заміряйте ширину зони, куди можна поставити шафу, – досвід показує, що місць для зберігання частіше бракує, ніж їх виявляється надлишком. Однак занадто громіздка шафа візуально обтяжує картину і зменшує простір, тому потрібно дотримати баланс, визначаючи габарити.
Висота сучасних шаф для одягу зазвичай близько 2,1-2,4 м – якщо у вас високі стелі, вона може бути трохи більшою, щоб забезпечити простір для зберігання речей. Що стосується глибини полиць у шафі, найбільш зручним вважається показник близько 60 см – можна дотягнутися до речей, розташованих ближче до задньої стінки. Якщо кімната невелика, можна вибрати вужчу модель, шириною 45-50 см. А якщо це шафа-купе і частину місця займають розсувні дверцята, зовнішню глибину бажано збільшити до 75-80 см.
Кутова, розпашна, купе?

Розпашні, розсувні дверцята

Наступний момент, який потрібно врахувати під час вибору, – двері. Шафи з розпашними дверима можна вважати класикою – весь їхній внутрішній простір можна використовувати для зберігання. Щоправда, потрібне вільне місце спереду, щоб його відкрити. Шафи-купе з розсувними дверима можна поставити і в спальні, і в передпокої – місце для відчинення дверей не потрібне, підходи можуть бути вузькими, тому поруч можна розмістити інші меблі. Що стосується стилю, купе характерні для більш сучасних інтер’єрів, а моделі з розсувними дверима виконуються в найрізноманітнішій стилістиці – від вишуканих, з химерним “палацовим” декором, до мінімалістичних, з лаконічним однотонним покриттям. Існує ще один різновид – двері-гармошки. Такі моделі не дуже популярні, оскільки фурнітура за частого відкривання та закривання може вийти з ладу. Однак якщо приміщення маленьке і економія простору є першочерговим завданням, це може стати хорошим рішенням.

Кількість стулок, шухляди, внутрішнє наповнення шафи

Для моделей із розпашними дверима ширина стулки має становити у середньому близько 50 см. Відповідно, шафа шириною 1,5 м має троє дверцят. У шафах-купе двері зазвичай ширші. Має значення доступність усього внутрішнього простору і відсутність “сліпих зон”, до яких складно дістатися, місце для відчинення та отримання доступу до вмісту, візуальний ефект – пропорції дверей шафи можуть створювати відчуття вільнішого або, навпаки, захаращеного простору.
Крім відділу зі штангою, де одяг зберігається розвішеним на плічках, у шафах обладнуються відкриті полиці або шухляди. Їхню кількість, габарити, розташування важливо враховувати під час вибору. Наприклад, зверху розміщують сезонні речі або запасні комплекти постільних речей – те, що доводиться діставати досить рідко. Оцініть ширину і висоту полиць – чи буде зручно розташовувати там стопки з речами, чи вистачить вам місця тощо.
Крім штанги для плічок і полиць, шафи можна оснастити й іншими доповненнями, які підвищать функціональність. Наприклад, встановити взуттєвницю в нижній частині. Брючниці, висувні кошики, сітки для шкарпеток та інших дрібниць, гачки та інші аксесуари – часто виробники меблів пропонують функціональні елементи додатково до базової комплектації шафи. Або їх можна придбати окремо.

Якщо вам потрібна консультація щодо вибору шафи або з інших питань, зв’язатися з нами можна за номерами телефонів вказаних на сайті а також  написавши нам у Facebook  або Instagram. Менеджери з радістю нададуть вам свою допомогу.