Чим можна відмити меблі

Меблі купують не на 1 рік. Тому до питання: чим можна відмити меблі, та як за ними потрібно доглядати, треба підходити серйозно. Усі забруднення бажано прибирати швидко. Причому необов’язково відразу ж звертатися в хімчистку. Якісь завдання можна вирішити самостійно, навіть не маючи професійного інвентарю. Як доглядати за улюбленими меблями, щоб продовжити їм життя, і чого з ними робити точно не варто, розповімо в нашій статті.

Догляд за меблями з дерева

Меблі з натурального дерева досить примхливі. Вони мають пори, через які вбирають рідину. Від цього не захищає навіть лак. Для дерев’яних виробів шкідливе як занадто вологе, так і занадто сухе повітря. Маючи вдома такі предмети інтер’єру, треба дотримуватися таких правил:

  • Підтримуйте температуру повітря 15-25°С.
  • Слідкуйте, щоб вологість не перевищувала 60%.
  • Частіше провітрюйте приміщення.
  • Захистіть поверхню від прямого потрапляння сонячного світла: інакше вона потьмяніє.
  • Не ставте меблі поруч із батареєю.

Основні поради чим можна відмити меблі з дерева:

  • Протирати поверхню краще всього серветкою з м’якої тканини.
  • Через наявність у дереві пор ганчірку не потрібно рясно змочувати водою.
  • Для видалення плям застосовуйте спеціальні препарати.
  • Засіб, що використовується, не повинен містити розчинників і абразивів.
  • Не застосовуйте мило і побутові мийні засоби.
  • Раз на місяць меблі чистять за допомогою пилососа з насадкою, яка не пошкодить поверхню.
  • Для збереження блиску полірованих виробів використовують засоби на основі бджолиного воску.
Догляд за меблями з МДФ і ЛДСП

Масив деревини з успіхом замінюється штучними матеріалами: МДФ і ЛДСП. Вони коштують набагато дешевше ніж дерево. А доглядати за ними в домашніх умовах зможе будь-яка господиня.

МДФ. Це спресовані деревні волокна. Пор у них немає. Тому поверхню можна протирати м’якою ганчірочкою з практично будь-якими засобами. Головне, щоб вони не містили хлору й абразиву. А ось полірувати поверхню засобами на основі олій не слід. Інакше ви ризикуєте зіпсувати вашу шафу або стіл.

ЛДСП. Це не такий міцний варіант, як МДФ. Він більш схильний до розбухання під впливом вологи. Тому поверхню необхідно протирати сухою ганчіркою. Уникайте розчинників, абразивних засобів, хлору і воску.

Догляд за шкіряними меблями
Чим можна відмити меблі

Меблі зі шкіри потрібно тримати подалі від:

  • Опалювальних приладів. Через них шкіра розсихається.
  • Прямих сонячних променів. Інакше оббивка вицвітає.
  • Дотримуйтесь рівня вологості 30-70%. Закривайте оббивку чохлами, якщо їдете надовго. Це захистить її від пилу.

Штучна шкіра. Це зносостійкий матеріал, який простий у догляді. Очистити шкіру від бруду можна за допомогою мильного розчину і м’якої ганчірки. Пилосос використовувати не рекомендується: можна створити мікроподряпини. Не можна застосовувати відбілювальні речовини. Після прибирання протріть меблі силіконом. Якщо як оббивка виступає нубук, для сухого чищення беруть щіточку з м’яким ворсом. Під час догляду категорично не можна застосовувати агресивні хімічні препарати.

Натуральна шкіра. Такі меблі – це красива і статусна деталь інтер’єру. Її поверхня має пористу структуру. Тому пил потрібно прибирати регулярно. Для цього використовується чиста суха ганчірка або серветка з мікрофібри. Також застосовують мильний розчин слабкої концентрації. Якщо ви користуєтеся пилососом, беріть насадку з м’якою щіткою. Інакше залишаться неприємні сліди у вигляді невеликих подряпин.

Якщо щось пролили, то прибирайте пляму відразу ж. Меблі потрібно протерти ганчіркою з дистильованою водою, а потім насухо витерти. Випадкові невеликі подряпини можна видалити за допомогою засобу “рідка шкіра”. Жирні плями присипте тальком. Цей засіб добре абсорбує жир. Для усунення складних або застарілих плям краще звернутися до фахівців.

Не використовуйте жорсткі щітки та абразивні губки. Не застосовуйте сік лимона, оцет та інші подібні засоби. Уникайте розчинників і відбілювачів. Так можна вивести пляму, але зміниться і колір оббивки.

Догляд за глянцевими меблями

Останні тенденції модного дизайну – це глянцеві меблі для вітальні або кухні.  У багатьох у квартирі стоять й глянцеві спальні гарнітури і передпокої. Під час догляду за ним важливо дотримуватися таких правил:

  • Ретельно просушуйте поверхню.
  • Захищайте меблі від впливу ультрафіолету.
  • Уникайте пароочисника.
  • Прибирайте плями відразу ж, як тільки вони з’явилися

Для догляду використовуйте м’які одноразові сухі серветки з фланелі або мікрофібри. Уникайте тканин із жорсткими волокнами. Для усунення складних плям використовують засоби для миття скла. Свіжі забруднення легко видаляються простим мильним розчином. На заключному етапі наноситься полірувальний склад. Уникайте абразивних засобів, спирту, ацетону, аміаку, розчинників: глянець швидко помутніє. Також не використовуйте рідини, що містять хлор і спирт.

Догляд за м'якими меблями
Чим можна відмити меблі

М’які меблі присутні практично в кожному будинку. Це ліжка з м’яким узголів’ям, крісла, дивани та інші зручні предмети інтер’єру. Під час догляду за ними важливо дотримуватися таких правил:

Регулярно використовуйте пилосос або щітку.
Не тріть плями, оскільки вони тільки глибше в’їдаються в поверхню. Краще використовуйте губки з хорошими всмоктувальними властивостями.
Уникайте кислот, оцту, соди, абразивних засобів.
Плями можна прибирати за допомогою мильної піни. Якщо використовуєте незнайомі засоби, спочатку перевірте їх на непомітній ділянці оббивки. Для кожного виду тканини застосовують різні способи очищення. Наприклад, оксамит не можна пилососити. Через це поверхня втрачає свої властивості. Заздалегідь вивчіть правила догляду за тканиною вашої оббивки.

Дотримуйтесь правил догляду за меблями. Прибирання має проводитися регулярно, а не тільки при появі видимої плями. Тоді меблі прослужать довго.

Знайти нас у соц. мережах: Facebook   Instagram