Квартирні фокуси: зорові ілюзії в інтер'єрі

Квартирні фокуси з використанням оптичними ілюзій знайшли широке застосування в дизайні інтер’єрів. “Магія” сучасного дизайну допомагає перетворити вигляд житла і додати приміщенню простору, що досить актуально в умовах малогабаритних квартир. Арсенал методів зорової трансформації приміщень досить великий. Застосування оптичних ілюзій допоможе візуально збільшити висоту стель, а також позбутися відчуття тісноти житлового простору. Використання візуальних ефектів дає змогу обійтися без масштабного перепланування і дорогого капітального ремонту. Необхідний ефект досягається за рахунок особливостей зорового сприйняття.

Як  підправити геометрію кімнати за допомогою квартирних фокусів з фарбуванням стін та стелі

1. Вертикальні елементи в оздобленні інтер’єру дозволяють “витягнути” кімнату у висоту. 
2. Виправити та змінити пропорції допомагає й усунення візуальних меж між стінами та стелею. Колір стін, що плавно переходить у колір стелі, сприяє більш гармонійному сприйняттю простору.
3 Змінити вигляд приміщення можна за допомогою акценту на “головній” стіні. Щоб додати приміщенню об’єму, потрібно пофарбувати акцентну стіну в темний контрастний відтінок, а решту залишити світлими. Метод працює і у зворотний бік: приміщення стане компактнішим, якщо бічні стіни будуть пофарбовані в темний колір, а дальня стіна матиме світле забарвлення.

Колірні ефекти. Додаткові квартирні фокуси як змінити сприйняття простору при застосування колірних комбінацій.

1. На приклад, додати об’єму і збільшити висоту невеликого приміщення можна за допомогою сіро-блакитної, світло-зеленої, блідо-жовтої або бежевої гами.
2. Використовуючи темні тони, можна візуально зменшити габарити кімнати та зменшити висоту стель.
3. Під час оформлення приміщення важливо правильно вибрати забарвлення підлоги, яке має поєднуватися з оздобленням стін. Якщо підлога і стіни виконані в схожій колірній гамі, то таке оформлення надає приміщенню ефект об’ємності.
4. Холодні відтінки візуально відсувають площину, теплі дають протилежний ефект. Приміщення, пофарбоване в кольори холодної гами, здаватиметься вищим і просторішим.
5.Створити в приміщенні відчуття простору і легкості допоможуть гардини світлих відтінків, що візуально зливаються зі стелею, а також легкі занавіски в тон стін.

6. Можна виправити пропорції приміщення, вибравши для фарбування дальньої стіни у вузькій витягнутій кімнаті теплий насичений відтінок. Як правильно поєднувати кольори: див. інформація 
7. Чималий вплив на сприйняття простору інтер’єру має і грамотно спроектоване освітлення:
– вмонтовані в стелю світильники візуально збільшують висоту приміщення;
– ефект ширшого приміщення досягається і при освітленні трьох стін разом із затемненням дальньої стіни;
– візуальному збільшенню простору сприяє глянцева стеля, що відбиває світло.

3D-ефекти.
Квартирні фокуси: зорові ілюзії в інтер'єрі

Подібні ефекти надають простору позаду зображення ілюзію глибини завдяки особливостям зорового сприйняття. В оформленні інтер’єрів зустрічається безліч варіантів реалізації 3D-ефектів:
– шпалери з ефектом реалістичних фактурних поверхонь: декоративної мозаїки, тканини тощо;
– зображення пейзажів, кам’яної кладки, дерев’яного зрубу або книжкових полиць від підлоги до стелі;
– відтворення оригінальних “об’ємних” орнаментів: хвиль, зигзагів або спіралей.

Дзеркала в інтер’єрі.

Застосування відбивних поверхонь в інтер’єрі здатне змінити сприйняття простору.
1. Дзеркальні поверхні збільшують освітленість кімнати і створюють ефект збільшеного об’єму.
2. Суцільна дзеркальна стіна допомагає позбутися ілюзії тісноти і скупченості, що виникає у вузькому коридорі або малогабаритному передпокої.
3 Поряд із дзеркалами в дизайні приміщення можуть застосовуватися глянцеві поверхні шаф, поліровані стільниці та меблеві фасади.
4. Дзеркальні поверхні, витягнуті у вертикальному напрямку, збільшують висоту кімнати, горизонтально розташовані – створюють враження збільшеної ширини.
Застосування оптичних ефектів дає змогу виправити недоліки типового житла без складних і витратних перепланувань. Ілюзії сприйняття допомагають отримати новий і оригінальний інтер’єр, використовуючи мінімальні кошти.